Złocista granola
Składniki
Na 5 porcji:
- 50 g orzechów pekan, laskowych lub migdałów
- 50 g niesłodzonych wiórków kokosowych
- 60 g ziaren słonecznika
- 15 g nasion dyni
- 15 g nasion sezamu
- 15 g nasion lnu
- ¼ łyżki stołowej kurkumy
- ¼ łyżki stołowej mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 25 g mąki migdałowej
- 60 ml wody
- 15 ml oleju kokosowego
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 150°C. Posiekaj orzechy w robocie kuchennym lub przy pomocy ostrego noża. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Pilnuj, aby orzechy i ziarna się nie przypaliły.
- Wyjmij z piekarnika i przemieszaj dokładnie. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy granola będzie prawie sucha, wyłącz piekarnik i poczekaj aż wystygnie, pozostawiając blachę z granolą w środku.
- Podawaj z pełnotłustym greckim jogurtem i odrobiną wanilii. Możesz również dodać śmietanę. Granola jest bardzo odżywcza i syta.
Wskazówka:
Jeśli nie możesz jeść orzechów – dodaj więcej ziaren i wiórków kokosowych. Najważniejsze w granoli są proporcje między suchymi, a płynnymi składnikami – powinny być mniej więcej równe.
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 76% / Białka: 9% / Węglowodany: 11%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 4 g