Złocista granola

kategoria: Desery i napoje , Przekąski , Śniadania , 60 minut średnio-trudne
dieta keto

Składniki

Na 5 porcji:

  • 50 g orzechów pekan, laskowych lub migdałów
  • 50 g niesłodzonych wiórków kokosowych
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 15 g nasion dyni
  • 15 g nasion sezamu
  • 15 g nasion lnu
  • ¼ łyżki stołowej kurkumy
  • ¼ łyżki stołowej mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 25 g mąki migdałowej
  • 60 ml wody
  • 15 ml oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Posiekaj orzechy w robocie kuchennym lub przy pomocy ostrego noża. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  2. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Pilnuj, aby orzechy i ziarna się nie przypaliły.
  3. Wyjmij z piekarnika i przemieszaj dokładnie. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy granola będzie prawie sucha, wyłącz piekarnik i poczekaj aż wystygnie, pozostawiając blachę z granolą w środku.
  4. Podawaj z pełnotłustym greckim jogurtem i odrobiną wanilii. Możesz również dodać śmietanę. Granola jest bardzo odżywcza i syta.

Wskazówka:

Jeśli nie możesz jeść orzechów – dodaj więcej ziaren i wiórków kokosowych. Najważniejsze w granoli są proporcje między suchymi, a płynnymi składnikami – powinny być mniej więcej równe.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 76% / Białka: 9% / Węglowodany: 11%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 4 g


Ketodietetyk