Dieta ketogeniczna, a dieta paleo – czym się różnią?
Dieta ketogeniczna i dieta paleo to dwa popularne trendy żywieniowe, które zyskują coraz większe uznanie wśród osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Opierają się na spożywaniu produktów naturalnych i nieprzetworzonych. Mimo podobieństw istnieją jednak między nimi istotne różnice, które warto poznać przed podjęciem decyzji o zmianie nawyków żywieniowych. Co to jest dieta paleo i czym się różni od keto?
Dieta ketogeniczna kontra dieta paleo
Dieta ketogeniczna polega na znaczącym ograniczeniu spożycia węglowodanów, zazwyczaj poniżej 50 g dziennie (5–10% dziennej kaloryki), zwiększeniu podaży tłuszczów (ok. 65–85% dziennego zapotrzebowania kalorycznego) i umiarkowanym spożyciu białka (ok. 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego). W efekcie organizm wchodzi w stan ketozy, w którym głównym źródłem energii stają się ciała ketonowe powstałe z tłuszczów.
Na diecie ketogenicznej dozwolone są: tłuszcze (zwierzęce i roślinne), mięso, ryby, jajka, niektóre warzywa, orzechy i nasiona. Należy unikać: cukru, produktów zbożowych, ziemniaków, owoców o wysokiej zawartości cukru i produktów przetworzonych.
Przeczytaj, co dokładnie można jeść na diecie ketogenicznej.
Co to jest dieta paleo? Znana również jako paleolityczna dieta lub dieta jaskiniowców, nawiązuje do nawyków przodków z epoki paleolitu. Jej główną zasadą jest spożywanie pokarmów, które naśladują dietę zbieracko-łowiecką, stosowaną przed pojawieniem się rolnictwa. Model paleo bazuje na produktach, które ówczesny łowca mógł zebrać, upolować lub złowić.
Dieta paleo – na czym polega? Dozwolone produkty
W jadłospisie dominują: warzywa, owoce, chude mięso, ryby, jaja i orzechy. Eliminuje się natomiast produkty, które pojawiły się w diecie człowieka wraz z rozwojem rolnictwa, takie jak: nabiał, rośliny strączkowe i zboża. W niektórych wersjach diety paleo wyklucza się również warzywa psiankowate, takie jak pomidory czy papryka.
Warto zwrócić uwagę na jakość produktów i wybierać te pochodzące z ekologicznych źródeł: dzikie ryby, mięso z hodowli ekstensywnej, owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Dietę paleo można wzbogacić o zdrowe tłuszcze, takie jak olej kokosowy, oliwa, olej lniany czy masło. Z kolei do picia najlepsza jest woda, herbata zielona, woda kokosowa i napar ziołowy.
Dieta paleo, a keto – proporcje makroskładników
W diecie paleo, w przeciwieństwie do ketogenicznej, nie ma sztywnych wytycznych dotyczących proporcji makroskładników. Zazwyczaj jednak zakłada się, że ok. 30–45% energii powinno pochodzić z tłuszczu, 25–45% z węglowodanów, a 20–35% z białka. Chociaż zawartość węglowodanów jest często niższa niż w typowej diecie zachodniej, to nie jest ona na tyle niska, aby wprowadzić organizm w stan ketozy. Z tego powodu paleo nie jest klasyfikowana jako dieta ketogeniczna.
Podobieństwa między dietą ketogeniczną, a dietą paleo.
Obie diety mają wiele wspólnych cech.
- Eliminują produkty przetworzone.
- Kładą nacisk na spożywanie naturalnych produktów.
- Promują spożywanie warzyw i owoców (choć w diecie ketogenicznej wybór jest bardziej ograniczony).
- Mogą przyczynić się do redukcji masy ciała i poprawy zdrowia metabolicznego.
Właśnie ze względu na te podobieństwa niektórzy mogą mylić dietę ketogeniczną z dietą paleo. Należy jednak pamiętać, że są to dwa odrębne modele żywieniowe, które różnią się w kilku istotnych aspektach.
Różnice między dietą ketogeniczną a dietą paleo
Różnice dotyczą przede wszystkim podejścia do samego stylu odżywiania, ilości przyjmowanych węglowodanów, spożycia nabiału oraz niektórych rodzajów mięsa i tłuszczów.
Dieta ketogeniczna,a paleo – cele żywieniowe i preferencje
Głównym celem diety ketogenicznej jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym – jak wcześniej wspomniano – spala on tłuszcze (stanowią one główne źródło energii). Osiąga się to poprzez znaczące ograniczenie spożycia węglowodanów i zwiększenie podaży tłuszczów. Natomiast dieta paleo skupia się na spożywaniu żywności, która była dostępna dla ludzi w epoce paleolitu.
Dieta keto wymaga ścisłego monitorowania spożycia makroskładników, szczególnie w początkowej fazie diety, aby utrzymać stan ketozy. Natomiast w modelu paleo nie ma ścisłych wytycznych dotyczących proporcji makroskładników, ale kładzie się nacisk na jakość i naturalne pochodzenie spożywanych produktów.
Może Cię zainteresować: 15 praktycznych porad dla osób stosujących zasady diety ketogenicznej.
Węglowodany
Najważniejszą różnicą między dietą ketogeniczną, a dietą paleo jest ilość spożywanych węglowodanów. Dieta ketogeniczna jest dietą bardzo niskowęglowodanową, ograniczającą ich spożycie do minimum. Skąd natomiast biorą się węglowodany w diecie paleo? W tym przypadku dopuszcza się umiarkowane spożycie węglowodanów, głównie z owoców, warzyw i niektórych produktów skrobiowych, takich jak dynie, bataty czy ziemniaki. Węglowodany w diecie paleo stanowią zazwyczaj ok. 25–45% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Nabiał
Kolejną różnicą jest spożycie nabiału. Dieta ketogeniczna dopuszcza spożywanie nabiału, takiego jak sery, jogurty czy śmietana, które są dobrym źródłem białka i tłuszczów. Natomiast dieta paleo eliminuje nabiał z jadłospisu, ponieważ nie był on dostępny dla ludzi w epoce paleolitu.
Mięso i tłuszcze
Oba modele żywienia różnią się również, jeśli chodzi o spożywanie niektórych rodzajów mięsa i tłuszczów. Dieta paleo stawia na chude mięso, takie jak drób czy chuda wołowina, i ogranicza spożycie tłuszczów nasyconych. Natomiast dieta ketogeniczna dopuszcza również spożywanie tłustego mięsa, takiego jak wieprzowina czy baranina, a także tłuszczy nasyconych, pochodzących z masła, smalcu czy tłustych ryb. W diecie ketogenicznej ważne jest jednak, aby większość spożywanych tłuszczów pochodziła ze zdrowych źródeł, takich jak oliwa, awokado, orzechy i nasiona.
Dieta paleo ketogeniczna – czy to możliwe?
Połączenie diety paleo z ketogeniczną jest nie tylko możliwe, ale wręcz bardzo korzystne. Taki model żywienia, zwany dietą paleo-ketogeniczną, łączy zalety obu diet, eliminując ich słabe punkty. W efekcie otrzymuje się sposób odżywiania, który jest zarówno zdrowy, jak i skuteczny w osiąganiu celów związanych z redukcją masy ciała i poprawą zdrowia metabolicznego.
Dieta keto paleo opiera się na spożywaniu produktów naturalnych i nieprzetworzonych, takich jak mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce o niskiej zawartości cukru, orzechy i nasiona. Eliminuje się za to produkty przetworzone, cukier, zboża i nabiał. Dzięki ograniczeniu węglowodanów organizm wchodzi w stan ketozy, w którym spala tłuszcz jako główne źródło energii.
Co wyróżnia dietę paleo-ketogeniczną?
- Eliminacja produktów prozapalnych, które mogą nasilać stany zapalne w organizmie, takie jak cukier, zboża i przetworzone oleje roślinne.
- Wysoka zawartość składników odżywczych. Witaminy, minerały, antyoksydanty i zdrowe tłuszcze wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
- Jest stosunkowo łatwa do stosowania, ponieważ opiera się na prostych zasadach i nie wymaga liczenia kalorii.
Dieta paleo-ketogeniczna to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą schudnąć, poprawić swoje zdrowie metaboliczne i zwiększyć poziom energii. Jednak, aby nie była uboga w niektóre składniki odżywcze, trzeba ją odpowiednio zbilansować i uzupełnić o odpowiednie suplementy diety.
Reasumując, dieta ketogeniczna i dieta paleo reprezentują dwa zupełnie inne podejścia do odżywiania, które czerpią inspirację z naturalnych źródeł pożywienia. Chociaż oba eliminują produkty przetworzone i promują zdrowy styl życia, to różnią się w kilku kluczowych aspektach.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat diety ketogenicznej lub paleo i zastanawiasz się, która z nich będzie dla Ciebie odpowiednia, zapraszamy do kontaktu! Oferujemy konsultacje dietetyczne, podczas których pomożemy Ci dobrać indywidualny plan żywieniowy i wesprzemy Cię w procesie zmiany nawyków. Możesz również skorzystać z kursu online Dieta Ketogenialna 2.0, który zawiera szczegółowe informacje na temat diety ketogenicznej i praktyczne wskazówki dotyczące jej stosowania.