Post dietetyczny – poznaj moc samouzdrawiania
Jednym z najczęściej powtarzanych zaleceń dietetycznych jest to dotyczące regularnego spożywania posiłków. Ma to rzekomo pobudzić metabolizm, unormalizować poziom glukozy i insuliny we krwi, umożliwić redukcję masy ciała i zachowanie nienagannego stanu zdrowia. W celu obalenia tego mitu wystarczyłoby powiedzieć, że jest to model żywienia dalece odbiegający od tego, w jaki sposób żywili się nasi dawni przodkowie, a zatem nasz organizm nie jest ewolucyjnie przygotowany do jedzenia z zegarkiem w ręku. Można jednak powiedzieć znacznie więcej, bazując na wynikach licznych badań, które wskazują, jak korzystny wpływ ma post na nasze zdrowie.
Czy post dietetyczny jest naturalny dla człowieka?
Człowiek pierwotny musiał walczyć o zdobycie pożywienia, co oznacza, że okresy sytości przeplatały się z okresami głodu. Oczywiste jest zatem, że nasz organizm doskonale przystosował się na drodze ewolucji do poszczenia, a co więcej – potrzebuje postu dla prawidłowego funkcjonowania. Fizjologiczne mechanizmy, które wykształciły się w celu przetrwania okresów z brakiem dostępności pożywienia obejmują m.in.:
- wątrobowe i mięśniowe zapasy glikogenu
- zapasy energetyczne w tkance tłuszczowej
- możliwość syntetyzowania ciał ketonowych, stanowiących jedyne poza glukozą źródło energii dla mózgu
- aktywowanie podczas postu procesu autofagii, czyli swoistego recyklingu komórkowego
Ciągłe przejadanie się i spożywanie posiłków co 3–4 godziny zdecydowanie nie leży w naturze człowieka, gdyż nasz organizm nie jest przystosowany do ciągłego trawienia pokarmu, a generowane tym zmiany hormonalne sprzyjają tyciu oraz rozwojowi licznych chorób przewlekłych, nie bez przyczyny określanych mianem chorób cywilizacyjnych.
Co się dzieje, gdy jemy zbyt często?
Aby w pełni zrozumieć, jak szkodzimy sobie spożywając kilka posiłków w ciągu dnia, warto dowiedzieć się, jak nasz organizm reaguje na post i przejadanie się. W przypadku stałego dopływu pożywienia organizm przeznacza sporo energii na procesy trawienia, a stale dostarczane związki odżywcze nie są na bieżąco zużywane przez komórki w celach energetycznych i budulcowych. Oznacza to konieczność kumulowania zapasów w postaci tłuszczu – zarówno w tkance tłuszczowej, jak i narządach.
Dostępności pożywienia towarzyszy stałe wydzielanie insuliny z brakiem możliwości normalizacji jej poziomu. Stale podwyższonemu poziomowi insuliny we krwi towarzyszy rozwój insulinooporności, a na jej podłożu – takich chorób jak cukrzyca, otyłość czy choroby układu sercowo-naczyniowego.
Co się dzieje podczas postu?
A co się dzieje, gdy zastosujemy dłuższą przerwę w przyjmowaniu posiłków? Po około 10–12 godzinach wyczerpane zostaną zapasy glikogenu i wówczas podstawowym źródłem energii stają się kwasy tłuszczowe uwolnione z tkanki tłuszczowej. W procesie utleniania kwasów tłuszczowych powstają ciała ketonowe, które doskonale wpływają na pracę układu nerwowego, redukują stres oksydacyjny i stany zapalne.
A co najważniejsze – po około 24 godzinach postu aktywowany jest proces autofagii, czyli recyklingu komórek. W sytuacji niedoboru związków energetycznych i budulcowych komórka poszukuje innych sposobów na pozyskanie związków organicznych – i sięga po uszkodzone, dysfunkcyjne elementy komórkowe. Na drodze kontrolowanego ich strawienia dochodzi do pozyskania materiałów budulcowych i energetycznych, dzięki czemu podtrzymane zostaje prawidłowe funkcjonowanie komórek. Naukowcy dopatrują się w procesach autofagii sposobu na profilaktykę licznych chorób o podłożu zapalnym czy nowotworowym.
Jak można pościć?
Post nie musi oznaczać długotrwałej głodówki. Wystarczy tak zmodyfikować sposób odżywiania, aby okno żywieniowe występowało naprzemiennie z okresem postu. W najpopularniejszej formie postu, czyli Intermittent Fasting, okno żywieniowe może trwać kilka godzin, po czym następuje kilkunastogodzinna przerwa w spożywaniu posiłków. Biorąc pod uwagę, że przerwa ta uwzględnia naturalny post nocny – Intermittent Fasting nie jest wcale trudny do zrealizowania.
Inną metodą poszczenia jest ADF, czyli Alternate Day Fasting – poszczenie co drugi dzień. Odmianą tej metody postu jest AMDF, polegający na spożywaniu co drugi dzień zaledwie 25% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Oczywiście – można pościć przez okres kilku dni. Wybór metody poszczenia zależy od indywidualnych preferencji czy stylu życia.
Dlaczego post przerywany i dieta keto często idą w parze?
Zarówno postowi dietetycznemu, jak i diecie ketogenicznej towarzyszy nasilona synteza ciał ketonowych. W przypadku diety ketogenicznej zjawisko to jest bardziej nasilone i utrzymuje się przez cały czas stosowania diety, natomiast w przypadku postu przerywanego poziom ciał ketonowych nie jest tak wysoki i normalizuje się po włączeniu normalnego odżywiania.
Idealnym rozwiązaniem jest połączenie postu przerywanego i diety keto, gdyż wówczas czerpiemy korzyści z utrzymywania się podwyższonego poziomu ciał ketonowych we krwi, a także aktywowania autofagii, czyli samouzdrawiania się komórek. Dieta ketogeniczna bardzo ułatwia zastosowanie postu, gdyż zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dzieje się tak za sprawą wysokiego spożycia tłuszczów, a także oddziaływania ciał ketonowych na ośrodek głodu i sytości w mózgu.
To dlatego osoby stosujące dietę ketogeniczną często deklarują, że wystarczy im niewielka ilość posiłków w ciągu dnia. Wówczas idealnie jest połączyć taki model żywienia z postem przerywanym Intermittent Fasting. Stosowanie takiego postu na diecie keto jest na pewno znacznie łatwiejsze niż przy tradycyjnej diecie.
Jakie są korzyści z połączenia postu i diety keto?
Korzyści ze stosowania postu Intermittent Fasting i diety ketogenicznej są nie do przecenienia – w licznych badaniach klinicznych udowodniono, że zarówno post, jak i dieta keto mogą przyczynić się do:
- profilaktyki rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, stanów zapalnych, cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego
- bezpiecznej i trwałej utraty tkanki tłuszczowej
- poprawy pamięci, koncentracji i funkcji poznawczych
W związku z tym, że stosowanie diety ketogenicznej oraz postu Intermittent Fasting stanowi sporą zmianę w dotychczasowym modelu żywienia – dlatego warto skorzystać z profesjonalnej pomocy dietetyka. W swojej praktyce zawodowej koncentruję się właśnie na diecie ketogenicznej i stale przybywa zadowolonych klientów, którzy dzięki współpracy ze mną odmienili swoje życie. Opracowana przeze mnie indywidualna dieta umożliwia przywrócenie prawidłowej masy ciała, wspomaganie terapii cukrzycy, w tym nawet wyeliminowanie konieczności stosowania leków, wspomaganie terapii chorób tarczycy czy innych zaburzeń hormonalnych.

Dietetyk kliniczny, specjalista ds. żywienia i popularyzator zdrowego stylu życia, znany z podejścia do diety ketogenicznej oraz indywidualnej pracy z pacjentem. Autor kursów online, praktycznych ebooków i licznych artykułów edukacyjnych. Aktywnie dzieli się wiedzą w social mediach, gdzie wspiera swoich odbiorców w osiąganiu zdrowych nawyków. Zobacz ofertę kursów: [Sprawdź kursy Grzegorza »]