Zdrowa dieta – najlepsza profilaktyka cukrzycy
Cukrzyca to choroba o przewlekłym charakterze, która prowadzić może do rozwoju poważnych powikłań. W ostatnich latach odnotowywanych jest coraz więcej przypadków cukrzycy, a niebagatelny wpływ na rozwój choroby ma niewłaściwy styl życia. Tak jak w przypadku wielu innych chorób cywilizacyjnych, także u podłoża cukrzycy leży siedzący tryb życia i źle zbilansowana dieta.
I tak jak w przypadku pozostałych chorób cywilizacyjnych, także w przypadku cukrzycy lepiej jest zapobiegać chorobie niż ją leczyć. Jeśli w Twojej rodzinie zdarzały się przypadki cukrzycy, masz nadwagę, stwierdzono u Ciebie insulinooporność bądź niewłaściwą tolerancję glukozy, czyli stan przedcukrzycowy – pora dowiedzieć się, na czym polega skuteczna profilaktyka cukrzycy. Z tego tekstu dowiesz się, co oddali od Ciebie widmo choroby i zwolni Cię z konieczności wdrożenia długotrwałego leczenia. Gdy zachorujesz na cukrzycę i tak będziesz musiał zmienić dietę, lepiej zatem zrobić to już teraz i ustrzec się przed chorobą, prawda? Na czym zatem polega profilaktyka cukrzycy?
Przede wszystkim – uważaj na węglowodany
U podstaw cukrzycy leży zaburzenie gospodarki węglowodanowej, polegające na zbyt wysokim poziomie glukozy we krwi. W cukrzycy typu 1 dochodzi do obniżenia syntezy insuliny przez trzustkę, a w cukrzycy typu 2 – brak jest wrażliwości komórek na insulinę. Dostarczanie z dietą zbyt dużych ilości węglowodanów prowadzi do nasilenia zaburzeń. Poza obniżeniem ilości węglowodanów w diecie chroniącej przed cukrzycą, należy zwrócić uwagę na rodzaj węglowodanów. Te proste, pochodzące z białej mąki powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi i gwałtowny wyrzut insuliny. Zaś węglowodany złożone, pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych, zapewniają stopniowe uwalnianie energii. Wybierać należy zatem produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Obniżonej podaży węglowodanów powinna towarzyszyć większa podaż białka i tłuszczu. Nie należy zapominać o warzywach i owocach, stanowiących doskonałe źródło witamin i minerałów oraz flawonoidów. Te ostatnie odgrywają niebagatelną rolę w przypadku cukrzycy – stymulują produkcję insuliny oraz ograniczają niepożądane zjawisko glikacji, czyli łączenia się glukozy z białkami, co leży u podstaw rozwoju powikłań cukrzycowych.
TIP: Przeczytaj o owocach niskowęglowodanowych na keto diecie
Postaw na ruch i utrzymuj prawidłową masę ciała
Aby zapewnić optymalny poziom glukozy we krwi, zalecana jest codzienna aktywność fizyczna. Glukoza stanowi podstawowe źródło energii dla pracujących podczas treningu mięśni, a zatem sport to nieodłączny element profilaktyki cukrzycy. Ponadto sport sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a to właśnie nadwaga i otyłość uznawane są za jeden z najważniejszych czynników ryzyka zachorowania na cukrzycę. Nadmierna masa ciała i zbyt duże depozyty tkanki tłuszczowej prowadzą do rozwoju insulinooporności – a stąd już o krok do rozwoju cukrzycy typu 2.
Czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy jest także nadciśnienie czy miażdżyca. Aby uniknąć rozwoju chorób układu sercowo – naczyniowego, a w konsekwencji cukrzycy, konieczne jest zrezygnowanie z palenia papierosów i picia alkoholu. Przedstawione zmiany stylu życia na bardziej zdrowy nie stanowią oczywiście gwarancji, że nie zachorujemy na cukrzycę, gdyż u podstaw choroby leżą predyspozycje genetyczne (zwłaszcza w przypadku cukrzycy typu 1). Jednak mogą ograniczyć ryzyko zachorowania, a jeśli choroba już się rozwinie – będziemy mieli już wypracowane zdrowe nawyki, które ułatwią leczenie cukrzycy i ograniczą rozwój jej groźnych powikłań cukrzycy.