10 najlepszych sposobów, by jeść więcej zdrowego tłuszczu

kategoria: Wiedza ,

Smakowite, pełnotłuste składniki z kremowymi, pysznymi sosami… Jedzenie potraw o niskiej zawartości węglowodanów może być naprawdę pasjonujące! Tłuszcz jest niesamowitym wzmacniaczem smaku – sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Jeśli dodasz wystarczająco dużo tłuszczu do swoich posiłków, to staną się one bardzo sycące. Przygotuj się na nowe podejście do pyszności!

Pamiętaj, że ketogeniczna dieta niskowęglowodanowa musi być bogata w tłuszcze, aby była satysfakcjonująca i w pełni skuteczna. Nie bój się tłuszczu (naturalny tłuszcz jest dla Ciebie dobry) i nie pozostawaj głodnym. Dodawaj tyle tłuszczu, aby zawsze czuć satysfakcję po jedzeniu. Czasami jednak może to stanowić wyzwanie dla osób, które nie są przyzwyczajone do jedzenia naturalnego tłuszczu. Dlatego przygotowaliśmy dla Was ten artykuł.

Oto 10 najważniejszych wskazówek pokazujących, w jaki sposób spożywać więcej tłuszczu oraz po jaki tłuszcz sięgać.

1. Zacznij od pełnotłustych składników

pełnotłuste składniki

Pożegnaj się z produktami o niskiej zawartości tłuszczu i z produktami beztłuszczowymi. Na dobre zapomnij o sztucznych śmietankach czy maśle orzechowym o obniżonej zawartości tłuszczu. Wyrzuć z Twojej szafki i lodówki dowolny przedmiot oznaczony jako „lekki” lub „light”. Zapomnij o beztłuszczowym i niskotłuszczowym nabiale (zakupioną wcześniej wersję jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu możesz jeszcze wykorzystać, dojadając do niego tłuszcz, przykładowo mieszając go z gęstą śmietaną).

Przemyśl listę zakupów i zaopatrz lodówkę w prawdziwe jedzenie, w tym produkty bogate w tłuszcz, takie jak awokado i jajka. Spróbuj dodać naturalnego tłuszczu zamiast go unikać. Tłuste kawałki mięsa mogą być bardziej aromatyczne, delikatniejsze i tańsze niż chude kawałki. Ryby, takie jak łosoś czy sardynki, zawierają dużo zdrowych tłuszczów i są dobrym dodatkiem. Uwzględniaj te pyszne produkty w swoim jadłospisie.

2. Smaż na tłuszczu

smażenie na tłuszczu

Nigdy więcej warzyw gotowanych na parze lub suchych piersi z kurczaka. Gotuj warzywa, mięso, ryby i jajka w smacznych naturalnych tłuszczach, takich jak masło lub inne wymienione w punkcie 3 poniżej.

Dodawaj tyle tłuszczu, ile potrzebujesz.

3. Używaj różnych tłuszczów dla uzyskania odmiennych smaków

różne tłuszcze

Tłuszcze mogą zmieniać smak potraw, co dodaje różnorodności potrawom. Na przykład przygotuj zieloną fasolka z masłem, aby uzyskać zadowalający, znajomy smak lub skrop fasolkę olejem arachidowym i dodaj oleju sezamowego, aby uzyskać pyszną odmianę inspirowaną kulturą azjatycką. Po prostu eksperymentuj z nowymi kombinacjami, aby zobaczyć, co lubisz najbardziej. Zaopatrz swoją lodówkę w kilka z tych zdrowych tłuszczów:

  • masło
  • smalec, tłuszcz z gęsi i inne tłuszcze zwierzęce
  • olej kokosowy
  • oliwa z oliwek
  • olej z awokado
  • olej arachidowy i inne oleje orzechowe (makadamia, migdał, orzech, itp.)
  • olej sezamowy

4. Stosuj receptury niskowęglowodanowe

Przepisy na dania niskowęglowodanowe są zaplanowane w ten sposób, by uzyskać smaczne posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.

Wypróbuj swoje ulubione przepisy lub skorzystaj z proponowanych przez nas przepisów diety ketogenicznej.

5. Dodawaj do dań jako dressing: oliwę, sosy lub masło

oliwa

Wzbogacaj swoje danie jedną z wielu bogatych w tłuszcz opcji. Uzyskasz dzięki temu smaczne i zdrowe rozwiązanie.

6. Dodaj do swojego menu wysokotłuszczowe pokarmy

wysokotłuszczowe pokarmy

Ser, awokado, wędliny, oliwki, nasiona, orzechy. Dodawaj te produkty do swoich potraw, a zobaczysz, że nadadzą im fantastyczny smak i przede wszystkim pełnowartościowe składniki odżywcze, w tym oczywiście dużo tłuszczu! Będą pasować do niemal każdej potrawy, poniżej kilka pomysłów kompozycji:

rozdrobniony parmezan | kawałki sera niebieskiego | tarty cheddar

wędzony ser gouda | buffala mozzarella| ser feta w kawałkach

roztopiony ser gruyere | pieczony ser brie | grillowany ser halloumi

kostki awokado | salsa guacamole

pokrojony w kostkę boczek| plastry boczku pancetta | kiełbasa

rozdrobnione czarne oliwki | nadziewane zielone oliwki

prażone orzeszki piniowe | prażone pestki dyni | prażone nasiona sezamu

blanszowane migdały | posiekane orzechy makadamia | przyprawione orzechy włoskie | wiórki kokosowe

7. Upewnij się, że przekąski zawierają tłuszcz

przekąski tłuszczowe

Z reguły najlepiej jest unikać przekąsek, ale jeśli jesteś zbyt głodny, aby czekać do następnego posiłku sięgnij po prawdziwą przekąskę z dużą ilością tłuszczu. Oczywistym wyborem są sery, orzechy i jajka na twardo.

8. Z pewnością dodawaj ser do potraw

ser do potraw

Ser to prosty dodatek do każdego posiłku. Może być przekąską, polewą czy nawet deserem. Jeśli potrzebujesz dostarczyć organizmowi dużo kalorii, ser zdecydowanie będzie dobrym wyborem.

9. Rozpuszczaj tłuszcz w kawie lub w herbacie

tłuszcz w kawie

Roztopienie masła lub oleju kokosowego w kawie czy herbacie jest szybkie i łatwe. Wlewanie śmietanek też działa. Ten ciepły i pocieszający zastrzyk tłuszczu może zastąpić śniadanie, powstrzymać głód między posiłkami lub zastąpić deser, jeśli nie jesteś wystarczająco najedzony. Pij takie mieszanki we właściwy sposób, w przeciwnym razie możesz doprowadzić do opóźnienia utraty wagi, zwłaszcza jeśli pijesz mimo braku głodu, dodając mnóstwo paliwa, którego nie potrzebujesz. To jest potężne narzędzie i ważne jest, byś używał go mądrze.

10. Rozważ bombę kaloryczną jako deser

bomba kaloryczna

Nasza pierwsza rada to pominąć deser, jeśli jednak zdecydujesz się na deser, poszukaj przepisów, które są bogate w tłuszcze i ubogie w cukier i sztuczne słodziki. Przykładowo niesłodzona, gęsta bita śmietana z garstką malin będzie właściwym wyborem, taka forma deseru zaspokoi Twoją chęć zjedzenia czegoś „słodkiego” i nasyci Cię na długi czas.

Szczegółową listę produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź jak wiele masz możliwości i po jak wiele różnych źródeł tłuszczu możesz sięgnąć.


Ketodietetyk