Nadziewane pieczarki

kategoria: Śniadania , 20 minut łatwe
dieta keto

Składniki

Na 2 porcje:

  • 6-8 pieczarek
  • 100 g boczku
  • ½-1 łyżka stołowa masła
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1½ posiekanego pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki papryki mielonej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Przesmaż boczek na chrupko na patelni. Przełóż na talerz, a po ostygnięciu pokrusz na małe cząstki. Nie wylewaj wytopionego tłuszczu.
  3. Oddziel nóżki pieczarek i posiekaj drobno. Przesmaż je na tłuszczu z boczku, a  jeśli trzeba – dodaj masło.
  4. Wymieszaj w misce boczek, nóżki pieczarek i pozostałe składniki. Nafaszeruj pieczarki nadzieniem.
  5. Ułóż pieczarki na natłuszczonej blaszce albo w naczyniu żaroodpornym.
  6. Wstaw do piekarnika na 20 minut (lub do czasu, gdy pieczarki się zrumienią).

Składniki odżywcze

Tłuszcze: 77% / Białka: 16% / Węglowodany: 6%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 1 g


Ketodietetyk