Nadziewane pieczarki
Składniki
Na 2 porcje:
- 6-8 pieczarek
- 100 g boczku
- ½-1 łyżka stołowa masła
- 100 g serka śmietankowego
- 1½ posiekanego pęczka szczypiorku
- ½ łyżeczki papryki mielonej
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Przesmaż boczek na chrupko na patelni. Przełóż na talerz, a po ostygnięciu pokrusz na małe cząstki. Nie wylewaj wytopionego tłuszczu.
- Oddziel nóżki pieczarek i posiekaj drobno. Przesmaż je na tłuszczu z boczku, a jeśli trzeba – dodaj masło.
- Wymieszaj w misce boczek, nóżki pieczarek i pozostałe składniki. Nafaszeruj pieczarki nadzieniem.
- Ułóż pieczarki na natłuszczonej blaszce albo w naczyniu żaroodpornym.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut (lub do czasu, gdy pieczarki się zrumienią).
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 77% / Białka: 16% / Węglowodany: 6%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 1 g