Keto pizza
Składniki
Na ciasto:
- 200 g startego sera mozzarella
- 80 g mąki migdałowej
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Sos:
- przecier pomidorowy
- bazylia, oregano
Na wierzch:
- 100 g startego sera mozzarella
- plastry boczku lub salami
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rozpuść mozzarellę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej (około 30 sekund).
- Dodaj 3 łyżki serka i wbij jajko, a następnie szybko wymieszaj.
- Dodaj mąkę migdałową i łupiny babki jajowatej i wyrób ciasto w kulę, jak do tradycyjnej pizzy.
- Uformuj ciasto na okrągły placek.
- Blachę wyłóż papierem i wysmaruj tłuszczem.
- Ciasto pieczemy w dwóch etapach: najpierw około 10 minut z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą i pieczemy kolejne 5 minut.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy sos i dodatki, wstawiamy z powrotem do piekarnika, aż ser się rozpuści (do 5 minut).
Składniki odżywcze
Tłuszcze: 0% / Białka: 0% / Węglowodany: 0%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 20 g