Zdrowie i nauka
Powikłania nieleczonej cukrzycy
Cukrzyca to choroba metaboliczna o dość podstępnym przebiegu, która obciążona jest licznymi powikłaniami. Takie zdrowotne komplikacje są wynikiem zarówno nierozpoznanej cukrzycy, a zatem brakiem leczenia. Ale powikłania cukrzycy dotyczyć mogą także chorych zdiagnozowanych, których cukrzyca nie jest w odpowiedni sposób leczona.
Dlaczego otyłość jest tak niebezpieczna?
Przez wiele osób otyłość postrzegana jest wyłącznie jako problem estetyczny, podczas gdy w rzeczywistości otyłość to bardzo groźne zaburzenie zdrowotne. Nie bez przyczyny otyłość uznana została za chorobę – jest to zaburzenie hormonalno – metaboliczne ze współistniejącym przewlekłym stanem zapalnym.
Żelazo – jeden z najważniejszych składników diety
Żelazo to jeden z najcenniejszych mikroskładników diety, którego organizm nie jest w stanie zsyntetyzować. Dlatego konieczne jest dostarczenie odpowiednich ilości żelaza wraz z dietą, jednak należy mieć na uwadze, że negatywny wpływ na zdrowie ma zarówno niedobór, jak i nadmiar tego pierwiastka. Żelazo jest niezwykle ważnym komponentem hemoglobiny i mioglobiny, a także enzymów.
Leczenie cukrzycy dietą
Cukrzyca to choroba metaboliczna prowadząca do zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi. Wpływa to negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu i w dłuższej perspektywie czasu prowadzi do zaburzeń wzroku, czucia, schorzeń układu sercowo – naczyniowego, uszkodzenia nerek czy zmian neurologicznych.
Sposoby leczenia insulinooporności
Czym jest insulinooporność? To coraz częściej diagnozowane zaburzenie nie jest typową chorobą, a całym spektrum zaburzeń metabolicznych, które sprowadzają się zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę. W prawidłowych komórkach insulina wydzielana jest przez trzustkę w odpowiedzi na wysoki poziom glukozy we krwi.
Czy możesz zapobiec rozwojowi cukrzycy?
Cukrzyca to choroba, o której robi się coraz głośniej. Z jednej strony odnotowywana jest coraz większa zachorowalność na choroby autoimmunologiczne – a taką właśnie jest cukrzyca typu 1. Z drugiej strony brak aktywności fizycznej i źle zbilansowana dieta przyczyniają się do lawinowego wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2.
Czy masz niedoczynność tarczycy?
Schorzenia tarczycy zyskują powoli miano choroby XXI wieku. Mimo, iż tarczyca odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, zatem zaburzenia jej działania dają szereg objawów, wiele przypadków chorób tarczycy pozostaje niezdiagnozowanych. Zastanawiasz się, czy należysz do grupy pacjentów, których tarczyca zaczęła szwankować, ale diagnoza nie została postawiona?
Zdrowa dieta – najlepsza profilaktyka cukrzycy
Cukrzyca to choroba o przewlekłym charakterze, która prowadzić może do rozwoju poważnych powikłań. W ostatnich latach odnotowywanych jest coraz więcej przypadków cukrzycy, a niebagatelny wpływ na rozwój choroby ma niewłaściwy styl życia. Tak jak w przypadku wielu innych chorób cywilizacyjnych, także u podłoża cukrzycy leży siedzący tryb życia i źle zbilansowana dieta.
Cukrzyca – choroba cywilizacyjna XXI wieku
W związku z prowadzeniem mało aktywnego stylu życia, ciągłemu narażeniu na stres oraz dominowaniu w diecie mało wartościowych, przetworzonych produktów, coraz większym zagrożeniem stają się choroby cywilizacyjne. Ich wymowna nazwa doskonale oddaje ich charakter – wynikają one bowiem bezpośrednio ze współczesnego trybu życia.
Choroba Gravesa – Basedowa – dieta i farmakoterapia
Jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób endokrynologicznych, a także autoimmunologicznych są choroby tarczycy. Nadczynność tarczycy Gravesa – Basedowa to choroba występująca rodzinnie – u około 15% chorych stwierdzić można zachorowania na Gravesa – Basedowa także wśród bliskich.
Aktywność fizyczna przy diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna to doskonały sposób na zrzucenie wagi, a regularne ćwiczenia są drogą do dobrego samopoczucia i świetnej kondycji. Co stanie się w chwili, gdy połączymy jedno z drugim? Czy dieta ketogeniczna wpływa na wydolność? Czy możliwe jest unikanie węglowodanów przy regularnych ćwiczeniach? Ćwiczenia i keto mogą iść w parze, jednak należy sobie uświadomić, że […]
10 niesamowitych rzeczy, które następują po odstawieniu cukru
Wraz z rosnącym problemem otyłości pojawiły się coraz to nowe badania pokazujące niekorzystny wpływ cukru na nasz organizm. Oto 10 niesamowitych rzeczy, których doświadczysz po odstawieniu cukru na dobre: 1. Zwiększona energia Spożywanie cukru w regularnych odstępach czasu powoduje występowanie drastycznych wahań w przypływie energii. Kiedy przestaniesz jeść cukier, Twoje ciało będzie działać wydajniej, a […]
Wizualne oszacowanie % zawartości tkanki tłuszczowej
Każdy ma inny rozkład tłuszczu w ciele, dlatego prezentujemy zdjęcia różnych osób mieszczących się w odrębnych przedziałach procentowych. Ilość tkanki mięśniowej, którą posiadamy, odgrywa istotną rolę w określeniu tego, jak będzie się wyglądać w danym przedziale %. Ktoś, kto ma więcej mięśni może wyglądać optycznie tak, jakby miał więcej tkanki tłuszczowej, ponieważ mięśnie są schowane […]
Co sprawia, że tyjemy?
Niestety w ostatnich latach coraz bardziej nasila się epidemia otyłości i coraz wyraźniej uwidacznia się pewien paradoks, ponieważ wraz ze wzrostem świadomości na temat przyczyn tycia, niestety nie zmniejsza się ilość ludzi otyłych. Znany amerykański dziennikarz Gary Taubes, specjalizujący się w tematyce naukowej w zakresie żywienia, w swoich badaniach publikowanych w książce „Dlaczego tyjemy i […]
Badania na temat diety niskowęglowodanowej
Informacje ogólne Otyłość jest problemem, który z roku na rok dotyka coraz więcej osób na całym świecie. Powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, zwiększenie ryzyka chorób serca i wiele innych problemów zdrowotnych. Przeprowadzono już wiele badań na temat wpływu diet niskowęglowodanowych, jednak te, na których się oprzemy w tym artykule, uwzględnia najwięcej czynników: wagę, ogólny stan zdrowia […]
Dieta niskowęglowodanowa podczas karmienia piersią
Chcesz zastosować dietę niskowęglowodanową, ale karmisz piersią? Może to być świetna metoda na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, które pojawiają się po porodzie. Nie martw się o ewentualne niedobory, będziesz jeść wszystko czego potrzeba Tobie i Twojemu dziecku. Nie powinnaś jednak stosować diety ściśle niskowęglowodanowej. W bardzo rzadkich przypadkach może to nieść ze sobą pewne ryzyko podczas […]
Pij więcej wody i waż mniej
„Powinieneś pić dużo wody”. Najprawdopodobniej słyszałeś tę radę setki razy, ale czy stosujesz się do niej? Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym jaką ilość wody spożywasz każdego dnia? Poprzez to powinniśmy rozumieć prawdziwą wodę, czyli czystą – bez dodatku substancji słodzących, aromatów lub pozostałych substancji chemicznych. Czy jest to jedna szklanka? Dwie, trzy szklanki? Możliwe, że […]
Jakie są rodzaje wody i jakie różnice występują między nimi?
Na rynku jest coraz większy wybór wód zdatnych do picia. Czy każda woda jest odpowiednia i bogata w składniki odżywcze? Którą wybrać spośród wód dostępnych na rynku? Zacznijmy od tego, że wśród rodzajów wód butelkowanych wyszczególnić można podstawowe trzy typy: mineralną, źródlaną, stołową. Jedyną rekomendowaną przez nas jest woda mineralna, a to ze względu na […]
Czy mózg potrzebuje węglowodanów?
Mózg potrzebuje węglowodanów tylko wówczas, gdy je spożywamy. Jednak jeśli odstawimy węglowodany, mózg będzie z tego powodu szczęśliwy. Istnieje wiele dowodów na to, że napędzanie działania mózgu ketonami przynosi jeszcze większe korzyści. Wiele osób stosujących dietę niskowęglowodanową mówi o poprawie samopoczucia, lepszej możliwości koncentracji i wyższej jakości snu. Bierze się to stąd, że mózg polega […]
Suplementacja – witaminy i minerały
Organizm potrzebuje do poprawnego funkcjonowania witamin i minerałów. Co dzieje się, gdy nie dostarczymy mu odpowiedniej ich ilości, będziemy jedli zbyt mało lub dostarczane pokarmy nie będą miały wystarczających wartości odżywczych? Możliwe, że organizm zareaguje zwiększonym poczuciem głodu. Przecież jedząc więcej, zwiększamy szanse na dostarczenie brakujących substancji odżywczych. Z drugiej strony stałe dostarczanie witamin i […]
Dlaczego dieta ketogeniczna jest lepsza dla mózgu?
W dzisiejszych czasach tryb życia nie sprzyja dbaniu o dietę. Stres, brak odpowiednich składników odżywczych i wiele innych czynników powoduje wybicie organizmu z równowagi. Jej brak powoduje spadek energii i wydajności, a realizowanie odrobinę bardziej skomplikowanych zadań staje się coraz bardziej utrudnione. Każdy z nas starzeje się, a z upływem czasu równowaga jest coraz istotniejsza […]
Cukier – wróg dla naszego zdrowia
Czy cukier jest toksyczny? Zwykliśmy uznawać cukier za coś całkowicie naturalnego, bo przecież towarzyszy nam od stuleci. Zasługuje jednak na miano jednego z najgroźniejszych wrogów naszego zdrowia. Problem nie dotyczy tylko zawartości naszej cukiernicy czy słodyczy. Cukier dodawany jest do prawie ¾ przetworzonej żywności! Jako definicję toksyczności podaje się „stopień, w którym substancja niszczy dany […]
Co sprawia, że tyjemy?
Dlaczego kalorie nie są główną przyczyną tycia? Podstawowym zagadnieniem, które należy zrozumieć, są przyczyny leżące u podstaw tycia. Przyczyn otyłości nie należy szukać w kaloriach, a w braku równowagi hormonalnej. Co należy robić, skoro to nie kalorie decydują o tyciu, a ich liczenie nie ma większego sensu? Działanie organizmu można porównać do termostatu. Jeśli osiągniesz […]