Jajecznica z serem halloumi i boczkiem

kategoria: Śniadania , 20 minut łatwe
dieta keto

Składniki

Na 2 porcje:

  • 5-6 jajek
  • 125 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 100 g sera halloumi pokrojonego w kostkę
  • pęczek szczypiorku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ½ filiżanki oliwek bez pestek
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrój ser i boczek w kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj ser, szczypiorek i boczek. Smaż do zbrązowienia.
  3. Wymieszaj w misce jajka, pietruszkę, sól i pieprz.
  4. Wlej zawartość miski na wierzch boczku i sera. Zmniejsz ogień, dodaj oliwki i mieszaj przez kilka minut.
  5. Jajecznicę możesz podać na sałacie.

Wskazówka:

Zamiast halloumi możesz użyć innego gatunku sera – mozzarelli lub fety. Pamiętaj, że topią się znacznie szybciej i dlatego powinieneś dodać je dopiero na końcu.


Składniki odżywcze

Tłuszcze: 76% / Białka: 22% / Węglowodany: 2%
Ilość węglowowanów w 1 porcji: 2 g


Ketodietetyk