Keto pizza
Ingredients
Na ciasto:
- 200 g startego sera mozzarella
- 80 g mąki migdałowej
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Sos:
- przecier pomidorowy
- bazylia, oregano
Na wierzch:
- 100 g startego sera mozzarella
- plastry boczku lub salami
Instructions
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rozpuść mozzarellę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej (około 30 sekund).
- Dodaj 3 łyżki serka i wbij jajko, a następnie szybko wymieszaj.
- Dodaj mąkę migdałową i łupiny babki jajowatej i wyrób ciasto w kulę, jak do tradycyjnej pizzy.
- Uformuj ciasto na okrągły placek.
- Blachę wyłóż papierem i wysmaruj tłuszczem.
- Ciasto pieczemy w dwóch etapach: najpierw około 10 minut z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą i pieczemy kolejne 5 minut.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy sos i dodatki, wstawiamy z powrotem do piekarnika, aż ser się rozpuści (do 5 minut).
Nutrition Facts
Fat: 0% / Protein: 0% / Carbohydrate: 0%
Carbohydrates per serving: 20 g